Sunday, 17 August 2008

Henrik Langeland: Francis Meyers lidenskap

Dette er den nyeste romanen til Henrik Langeland, som fikk sitt gjennombrudd med romanen Wonderboy. Wonderboy var en fantastisk bok, hvor historien tok for seg seg norsk næringsliv. I ” Francis Meyers lidenskap” har han gått løs på akademika og litteraturverden, og resultatet er litt skuffende i forhold til Wonderboy.

Forfatteren skriver godt, og det er flere morsomheter som gjør romanen spennende. Blant det som trekker ned er lengden på boka. Boken er på ca 550 sider, og dette er unødvendig mye. Romanen kunne med enkelthet vært kortere. I tillegg oppbyggingen av spenningen i historien. Som kjent, så er spenningen varierende i en roman, hvor den opplever sine høyder, og likevel er det ofte en spenningsfyllt avslutning. I denne romanen er også spenningsmomentet varierende, men avslutning var ikke så spennende som man hadde forventet.

Alt i alt, en brukbar spennende bok.

Terningkast: 4/5

2 comments:

Anonymous said...

Du skriver "I ”Francis Meyers lidenskap” har han gått løs på akademika og litteraturverden,.." Du mener kanskje "Akademia" - den akademiske verden? Det finnes fortsatt noen Akademika-bokhandler, men de får vel egentlig være i fred i denne boka? "Gnist tror jeg at den heter" sier visst Francis et sted.

Jeg er heller ikke enig i at boka er for lang. Han holder tvert i mot spenningen på topp helt mot slutten (selv om jeg for lengst har gjettet hva Nadia mener om Francis). Hva skjer i forhold til forskningsjukset?
Men dette er underholdning og gir seg ikke ut for å være noe annet. Og Langeland gjør dette bra og med høy grad av innsikt i det han skriver om. Spesielt morsomt er det når han bringer Langeland inn i romanen, og han sitter og snakker med Nadia under forelesningen til Eco!

Adeal said...

Du har visst rett, jeg mente Akademia, og ikke akademika-butikkene.

Å bringe Langeland i handlingen synes jeg også var morsomt.

Men som du hinter, så kunne du forutsi hva Nadia mener om Francis. Dette er et av momentene som gjør boka mindre spennende etter min mening.